حقیقت حج از زبان امام سجاد(ع)

امام سجاد‹ع› روح معنوی حج را در نیتهایی که یک حاجی در موقع انجام اعمال دارد می‌بیند. توجه به رهنمودهای آن امام همام ما را به معنویت اعمال عمره و اسرار نهفته در آن بیشتر راهبری خواهد نمود.

1. هنگام نزول در میقات: بر این قصد باش که لباس کهنه از تن به درکنی و لباس طاعت و بندگی بر تن کنی.

2- هنگام کنار گذاردن لباسهای دوخته شده، قصدت از بیرون کردن آن در واقع بیرون کردن ریا و نفاق و پاک کردن خود از آلودگی به موارد شبهه انگیز باشد.

3- هنگام غسل و شستن تن: در این فکر باشی که میخواهی گناهان خود را بشویی.

4- هنگام نظافت بدن: نیت کن که با نور توبه خالص خود را پاک کنی.

5- هنگام احرام بستن: بدان که هر چه احرام در یک محدوده خاص بعضی از امور حلال را برای مدتی بر تو حرام می کند اما قصد واقعی تو آن باشد که در مابقی عمر آنچه را که خدا بر تو حرام کرده بر خود حرام کنی و گرد آن نگردی.

6- هنگام بستن عقد حج: قصد کن که کلیه عادات و پیمانهای خلاف رضای خداوند را کنار بگذاری.

7- هنگام اقامه دو رکعت نماز: بر این فکر و اندیشه باش که نماز بهترین اعمالو بهترین وسیله تقرب است پس با آن به خداوند نزدیکی بجوی و بدنبال کسب رضا و قرب او باش.

8- هنگام گفتن لبیک: قصد کن که از این پس فقط در موارد رضای حق به سخن بیائی و زبان را به گناه و معصیت باز نکنی.

9- هنگام ورود به حرم: تصمیم بگیر که غیبت کلیه مسلمانان را بر خود حرام کنی و خودرا بدان نیالایی.

10- هنگام طواف: قصد کن که از همه چیزبسوی خدا فرار کنی و بر این اندیشه باش که خداوند به آشکار و نهان تو آگاهی دارد.

11- هنگام لمس حجرالاسود: بدان که با خدای خود دست میدهی که با این عمل حرمت بزرگی بر تو نهاده شده و بین تو و خدا تقرب حاصل شده است پس دقت کن از این پس با انجام اعمال حرام و مخالف رضای خدا این حرمت را نقض نکنی و احترامت را در آستان حق از دست ندهی.

12- هنگام ایستادن در مقام ابراهیم: بر این نیت باش که پس از این بر انجام تمامی دستورات خداوند پایدار باشی و با تمامی گناهان و معاصی مخالفت بورزی.

13- هنگام اقامه دورکعت نماز درپشت مقام ابراهیم: بر این نیت باش که پس از این نمازهای ابراهیمی بر پا کنی و با نماز بینی شیطان را به خاک بمالی.

14- هنگام حضور بر سر چاه زمزم: بانوشیدن از آن قصد کن که از این پس همیشه به انجام کلیه طاعات نظر داشته و چشم بر روی کلیه معاصی ببندی.

15- هنگام سعی بین صفا و مروه: قصد کن که ازاین پس همیشه بین حالت خوف و رجاه ( خوف از عدل خدا و عقوبت در قبال گناهان و امیدوار به عفو و رحمت خدا) باشی.

16- هنگام تقصیر بالای کوه مروه: قصد کن که خود را از ناپاکیها و مظالم بندگان پاک کنی وحقی از کسی بر تو نمانده باشد.

17- هنگام طواف نساء و نماز طواف: که مکمل حج است باید نیت آن داشته باشی که از آن به بعد واجبات را ادا کنی و فقط به دنبال اعمالی باشی که تو را به حضرت حق نزدیک و نزدیک تر کند.