توصیه‌های ضروری در فرودگاه

* زائران محترم باید در ایران ۴ ساعت و در عربستان ۶ ساعت زود‌تر از موعد پرواز در فرودگاه حضور یابند.

* بازرسی دقیق بار زائر از سوی ارگان‌های ذیربط به وسیله افراد متخصص و با تجهیزات پیشرفته صورت می‌گیرد. لذا از همراه داشتن اشیاء ممنوعه و هرگونه مواد مخدر جداً خوداری نمایید. در غیر این صورت از ادامه سفر شما جلوگیری به عمل خواهد آمد.

* در کلیه مراحل حضور در فرودگاه حفظ نظم و رعایت نوبت هنگام ورود به سالن‌های مسافری، کنترل بلیت و بازرسی ضروری می‌باشد.

* هر زائر مجاز به حمل ۲ عدد چمدان به ابعاد ۲۷ × ۴۸ × ۶۰ سانتی‌متر مصوب شرکت‌های هواپیمایی و هر جامه‌دان به وزن حداکثر ۲۰ کیلوگرم می‌باشد.

* بسته قابل حمل به داخل هواپیما فقط یک ساک دستی کوچک به ابعاد ۱۶ × ۳۰ × ۳۵ سانتی‌متر به وزن حداکثر ۵ کیلو گرم بوده و حجاج محترم نمی‌توانند هیچ بسته اضافی حتی نایلکس و پتو یا آب زمزم به داخل هواپیما ببرند.

* چنانچه زائران هنگام تحویل بار در عربستان بیش از دو جامدان مصوب و استاندارد داشته باشند، می‌بایست برای هر بسته بار اضافه مبلغ ۲۰۰ ریال سعودی بپردازند. ضمن آنکه شرکت‌های هواپیمایی تعهدی نسبت به حمل و تحویل به موقع بسته‌های زائران ندارند و بسته‌های اضافی پس از اتمام عملیات پروازی توسط هواپیماهای باری به ایران منتقل خواهد شد.

* در پرواز‌های حج لوازم و وسایل شما در فرودگاه به دقت مورد بازرسی ماموران گمرک و نهادهای مربوطه قرار می‌گیرد که رعایت مقررات مربوط به خروج ارز و لوازم و کالا الزامی می‌باشد.

* از آنجا که مراحل این بازرسی و نیز مراحل کنترل و تحویل بار به ویژه در پرواز‌های پر ازدحام وقت‌گیر می‌باشد، لازم است طبق زمانی که قبلا به شما اعلام می‌شود در فرودگاه حاضر باشید. کلیه زائران محترم بر اساس ماده ۳۱ آئین‌نامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات می‌توانند حداکثر تا سقف ارزش ۸۰ دلار کالای مجاز را بدون پرداخت حقوق گمرکی ترخیص نمایند و مازاد آن در صورت نداشتن جنبه تجاری با پرداخت حقوق گمرکی دو برابر سود بازرگانی قابل ترخیص است.

* اوراق بهادار و اشیاء قیمتی، مدارک و پول خود را در چمدان‌های تحویلی به بار قرار ندهید. شرکت‌های هواپیمایی در قبال مفقود شدن آن‌ها مسوول نخواهند بود.

* چمدان‌های خود را در هنگام رفت، طبق دستورالعمل سازمان حج و زیارت که توسط مدیران کاروان‌ها به اطلاع می‌رسد، در اختیار عوامل خدماتی قرار دهید.

* از حمل مایعاتی نظیر سرکه، آب لیمو، مواد شیمیایی، و وسایلی نظیر کپسول گاز، فندک، قوطی نوشابه و... جداً خوداری شود.

* ورود اشیاء فلزی و برنده نظیر (چاقو، ناخن گیر، کارد و چنگال و...) اسپری، اسباب بازی و... به داخل هواپیما ممنوع است.

* بعد از تحویل بار دقت کنید برچسب‌های شماره دار (Tag) برای مقصد مورد نظر روی چمدان و بسته‌ها و بلیت شما الصاق شود. این برچسب‌ها به منزله رسید بار شماست.

* روی ساک‌های خود حتی المقدور نام و شماره تلفن تماس و نام کاروان و نام هتل خود را به طور خوانا بنویسید.

* گذرنامه خود را در چمدان‌هایی که به قسمت بار تحویل می‌شود نگذارید.

* در هنگام دریافت گذرنامه از کاروان، مشخصات گذرنامه و عکس را با دقت کنترل نمایید و چنانچه مربوط به شما نیست سریعاً مراتب را به اطلاع مسوولان مربوطه ارائه نمایید.

* مدارک مسافرتی خویش را در جای امن و مطمئن جاسازی کنید تا در صورت نیاز به مسوولان مربوطه ارائه نمایید.

* در هنگام خروج و ورود به کشور مهر ورود و خروج را شخصاً کنترل نمایید.

* چنانچه در کشور مقصد گذرنامه شما مفقود شد و موفق به اخذ برگه عبور نشدید قبل از رسیدن به فرودگاه ایران با بستگان نزدیک خود تماس حاصل فرمایید تا کارت شناسایی عکسداری را به ماموران گذرنامه ارائه نمایند.

* در باجه‌هاى تحویل اثاث، نوبت را رعایت کرده و هیچ عجله‌اى نداشته باشید، چون زمان کافى تا سوار شدن به هواپیما وجود دارد.

* در باجه‌هاى مستقر در این سالن، گذرنامه‌ها کنترل مى‌شود و مهر خروج بر روى آن‌ها مى‌خورد. چنانچه در یک گذرنامه، نام افراد خانواده یا همراهان شما نوشته شده، باید با هم در یک باجه حاضر شوید.

* پس از بازرسى گذرنامه، با در دست داشتن بلیت و گذرنامه و ارائه آن به مأموران، براى سوار شدن به هواپیما از سالن بیرون مى‌روید.

* هنگام ورود به هواپیما کارت صندلى خود را در دست داشته باشید تا مهمانداران طبق شماره صندلى، شما را به محل استقرار، راهنمایى کنند. از نشستن در صندلى دیگران و بى نظمى اجتناب نمایید. چنانچه در هواپیما بین شما، دوستان و خانواده فاصله وجود دارد، بر تغییر جا و نشستن در کنار یکدیگر اصرارى نداشته باشید، زیرا زمان پرواز طولانى نیست. مدت این سفر (از فرودگاه‌هاى ایران تا جدّه) حدود ۵/۲ تا ۳ ساعت است.

* علاوه بر گذرنامه و بلیت، لازم است کارت زرد رنگى را که پزشک پس از تزریق واکسن مننژیت و بررسى وضعیت جسمانى و سلامتى‌تان به شما مى‌دهد همراه داشته باشید.

* سعى کنید رعایت مقرّرات داخل هواپیما را که توسط مهمانداران اعلام مى‌شود رعایت نمایید.

* پس از رسیدن به مقصد، هنگام خروج از هواپیما عجله نکنید، اثاثیه خود را بردارید و به آرامى و با رعایت نوبت، خارج شوید.

* هنگام تحویل ساک‌هاى بزرگ، آن‌ها را قفل نکنید، زیرا ممکن است براى بازرسى گمرک با مشکل مواجه شوید.

* پول و اشیاء قیمتى خود را در ساک قرار ندهید و حتى الامکان آن‌ها را به همراه داشته باشید و یا به صندوق امانات هتل بسپارید.

* پس از انجام تشریفات ورود به عربستان در فرودگاه مدینه یا جده، گذرنامه خود را به مدیر یا عوامل اجرایى کاروان تحویل دهید.

* پس از عبور از باجه‌هاى کنترل گذرنامه در فرودگاه‌هاى جدّه یا مدینه، معمولاً کارت زرد رنگ (واکسیناسیون) را کنترل مى‌کنند.

* هنگام سوار شدن به اتوبوس، شماره اتوبوس و صندلى خود را به یاد داشته باشید تا در هنگام پیاده و سوار شدن، دچار مشکل نشوید.

* اگر مدینه بعد باشید، اتوبوس‌ها مستقیماً از فرودگاه جدّه به طرف میقات جحفه حرکت مى‌کنند و پس از محرم شدن به سوى مکّه مى‌روید. امّا مدینه قبلى‌ها وارد فرودگاه مدینه مى‌شوند و فاصله فرودگاه تا هتل را تقریبا نیم ساعته طى مى‌کنند.

* در صورت گم شدن یا بروز هرگونه تأخیر، بدون نگرانى و اضطراب، در فرودگاه به دفتر ستاد حج و زیارت مراجعه نمایید تا شما را به کاروان برسانند، یا با شماره تلفن هتل محل اقامت در مدینه یا مکّه تماس گرفته و موقعیّت خود را اعلام نمایید.

* هنگامى که در بین راه براى استراحت و پذیرایى پیاده مى‌شوید، به دقت محل توقّف اتوبوس، رنگ و نشان آن را به خاطر بسپارید، زیرا فراوانى اتوبوس‌ها و شباهت آن‌ها به یکدیگر، گاهى موجب سرگردانى زائران مى‌شود. پس از صرف غذا در زمان اعلام شده، به سرعت به اتوبوس بازگردید و با سرشمارى مجدّد، مطمئن شوید که همه همراهان نیز سوار اتوبوس شده‌اند.